Η Μαρία ίδρυσε την Malloc μαζί με την Άρτεμις και την Λίζα

Στο επεισόδιο 12 του Future Talks είχαμε φιλοξενούμενη την Δρ. Μαρία Τερζή, ειδική σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και προστασίας δεδομένων.

Η πολύχρονη πείρα της Μαρίας στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα στο κομμάτι του machine learning, συμπεριλαμβάνει ερευνητικές θέσεις στην Google και στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η προστασία προσωπικών δεδομένων ήταν κάτι που πάντα την ενδιέφερε, αφού γνώριζε για τα καλά οτι με απλούς αλγόριθμους ακόμα και η ανωνυμία των στοιχείων μπορούσε να ανατραπεί σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα κατα την διάρκεια της εκπομπής μας ανέφερε παραδείγματα, όπως οταν μια ερευνήτρια αγόρασε μια λίστα ψηφοφόρων και κατάφερε να αποκαλύψει 65% των ατόμων στα αποτελέσματα ανώνυμης έρευνας που έγιναν σε συγκεκριμένη περιοχή της Αμερικής.

Κατα την διάρκεια της εκπομπής η Μαρία μας εξήγησε επίσης πως οι εταιρείες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την προστασία δεδομένων, εκπαιδεύοντας τους αλγόριθμους πρόβλεψης σε τοπικό επίπεδο (της συσκευής) παρά στην βάση δεδομένων της εταιρείας. Για παράδειγμα, όταν το τηλέφωνο σας προτείνει την επόμενη λέξη σε ένα μήνυμα (ακόμα και όταν γράφετε greekglish) είναι επειδή μαθαίνει τον δικό σας τρόπο σύνταξης τοπικά.

Στην προσπάθεια της να προσφέρει και η ίδια στην βελτίωση του επιπέδου προστασίας προσωπικών δεδομένων, η Μαρία ίδρυσε την Malloc μαζί με την Άρτεμις και την Λίζα, οι οποίες έχουν επίσης διδακτορικό σε τεχνικούς τομείς. Ο σκοπός της Malloc είναι να εκδώσει την πρώτη εφαρμογή κινητού που θα ενημερώνει τους χρήστες πότε και πως οι άλλες εφαρμογές επεξεργάζονται τα δεδομένα στο κινητό τους – π.χ. Αν χρησιμοποιούν το μικρόφωνο ή την κάμερα, ή αν στέλνουν δεδομένα, που τα στέλνουν και πότε. Επίσεις, θα δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να σταματήσει οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη καταγραφή δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο ο/η χρήστης θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα και έλεγχο όσον αφορά την χρήση και την επεξεργασία των δεδομένων του από τρίτους. Όπως μας δήλωσε η Μαρία: ‘Η Malloc δίνει τη δύναμη στους χρήστες  να ελέγχουν ποιος και πότε χρησιμοποιεί τα δεδομένα τους’.

Το πρώτο πρωτότυπο της εφαρμογής είναι έτοιμο, και η πρώτη έκδοση της Malloc θα είναι διαθέσιμη στο Google Play και το AppStore μέχρι την άνοιξη του 2021.

Η Malloc ήδη έλαβε επιχορήγηση από τα προγράμματα καινοτομίας του ΙδΕΚ, και κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη εδώ.

*To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 12:05. Ο κύριος χορηγός της εκπομπής είναι η Cytamobile Vodafone.

Malloc, η Κυπριακή startup που προστατεύει τα δεδομένα σας, άρθρο στο Brief